Thursday, December 8, 2011

TERAPI SENI PART 2 ~ SEKADAR PERKONGSIAN

Emm kawan-kawan kalau masih ingat aku pernah post entri berkaitan terapi seni satu ketika dulu. So sepatutnya ada sambungan tapi aku tak siapkan lagi kerja tu heheheh. Emmm program tu dah lepas la dan ianya berjalan lancar. Aku suka sangat masa program tu. so ni serba sedikit berkaitan dengan terapi seni yang aku buat.            
                       KAEDAH/METHOD YANG DIGUNAKAN

-      Bengkel
-      Perbincangan dalam kumpulan (PDK)
-      Latihan Dalam Kumpulan (LDK)
KANDUNGAN/SILIBUS
- Slot Terapi Lukisan (LDK)
Lukisan 1 :
Mengambarkan diri dan personaliti

Lukisan 2 :
Mengarahkan klien membuat lukisan berkaitan
dengan kehidupan.

Lukisan 3 :
Mengarahkan klien melukis apa-apa perkaitan
dengan kekeluargaan.


So selebihnya akan disambung nanti heheheh. so ni ada info dari one of UMT lecturer yg di import untak mengajar art therapy dulu and her name is Dr Susan. Saya menghubungi dia untuk mendapatkan bantuan so ni ada beberapa info untuk dikongsikan. 

" the essence of art therapy lies in the therapeutic outcome -the techniques of art therapy are based on the knowledge that every individual whether trained or untrained in art, has latent capacity to project his inner conflicts onto visual form. As patients picture such inner experiences, it frequently happens that they become more verbally articulate. Therapeutic art is a process in which the person is actively and physically engaged. As an art therapist I work art as process -I don't work diagnostically by analyzing the work - I ask the client what the work means for them -I use a client centered approach. By asking the client protects them against projecting my stuff into their work. Colour therapy uses a diagnostic approach and has fixed ideas of the meaning of each colour which changes depending on the cultural background - for example we could say red means anger - but to some cultures red could have a different meaning. Colour therapy is used for healing etc. The answer to your question art therapy is not a diagnostic tool where as colour therapy is used as a diagnostic tool. 
Red, yellow and orange are associated with warmth -blue green and purple are associated with coolness. But changing an undertone can change the feeling or temperature. Blue and reds are cooler than yellow reds. The redder the purple the hotter it gets. Blue greens are used in hospitals - every palette has both warm and cool tones. In art therapy I ask -what does this colour mean to you. As each person has different ways of expressing their feelings through form and colour."














Monday, December 5, 2011

KONSERT FENOMENA 30 TAHUN SEARCH DI JOHOR

Heheh lama tak update entry. Emmmm ni nak story sikit pasal konsert ni. aku first time ah tgk konsert mcm ni. aku ni bukannya minat sangat dgn rock2 ni mulanya cuma nak sokong suami yang minat sangat dgn group ni so ada peluang member dapat tiket tp nak jual jd aku rebut n belikan huby aku tiket tu (sayang suami la katakan hehhehe) masa pegi tu hujan selebat2nya huhuhu aku dah la demam tp untuk suami aku gagahkan jua hati. klu tak aku as a isteri yang sokong minat suami sapa la yer tak hehehh. tp konsert tu mmg tak menghampakan mmg best aku tak kan lupakan lah punya malam tu. Ni ha tiket yg aku dapat, thanks tu ndk amir yg jual dekat aku tiket tu. dia dapat percuma katanya ssb dia merokok heheheh.


pe2 pun konsert tu mmg best ada banyak lagu yang amy nyanyi tp ckit lagu jer yg aku tahu heheheh tp lagu last tu aku mmg suka than huby nyanyi gak sambil peluk aku so romentik ditengah padang yg hujan gerimis tu hahahahha cm tak nak suruh amy berhenti nyanyi jer heheheh
antara persembahan malam tu adalah seperti :

1) Intro + Drum Solo
2) Panggung Khayalan
3) Gothik Malam Edan
4) Fenomena
5) Musnah
6) Metropolitan
7) Melayar Bahtera 
8) Serigala Segalanya
9) Balada Pemuzik Jalanan
10) Isabella
11) Melastik Ke Bintang
12) Cakap Memang Murah
13) Rozana
14) Bisa
15) Meniti Titian Usang
16) Setelah Hujan ( Amy acapella bila hujan reda)
17) Kejora
18) Gadisku
19) Isi Atau Kulit
20) Langit Dan Bumi
21) Menara Kesesatan
22 ) Kid Solo & Din Solo
23) Mentari Merah Di Ufuk Timur
24) Pelesit Kota
25) Pawana 
26) Fantasia Bulan Madu

Hehehe yang warna merah tu jer lagu yang aku tahu nyanyikan hehheh. tetibe jer aku jatuh hati pulak ngan search ni hehehhe umur search 30 tahun dan umur aku baru 2+ heheheh btw mmg gempak la. bila aku tanya huby puas dia cakap puas sgt2 dah lama dia tunggu saat ni bukan main seronok dia dapat baju search. so habis semua balik singgah kedai mamak makan tosei (aku) huby makan roti canai heheheh sampai rumah dekat kul 2 lepak2 n tido. Pagi tu aku br nak lelap huby siap mimpi2 jerit2 cm masih kat konsert hahhaha mmg la huby aku ni heheheh