Thursday, April 26, 2012

MENGAMIT KENANGAN

Hehehehe sekarang ni saya sedang menjadi pembantu suami dalam mengendalikan FB Mr huby tiba-tiba selongkar-selongkar terjumpa alamat blog Mr huby yang 2 tahnu lalu saya buatkan hehehhe. Tak sangka rupanya video yang telah saya hilangkan berkaitan saat hari bahagia kami ada lagi tersimpan di situ heheheh bila tengok semula Mr Huby lafaz akad nikah macam kelakar pulak heheheh tegak jer. Teringat Mr huby pernah cerita, betapa gementar dan gemuruhnya kala itu hanya Tuhan yang tahu dia ckp heheheh bukan peluh biasa yang keluar tapi peluh jantan katanya heheheh namun dengan sekali lafaz Mr Huby dah sah jadi suami saya dunia dan akhirat InsyaAllah. Love u En Mohd Hanif b. Nawawi :)

Jom pratonton video tu di http://oldmanhusband.blogspot.com/

Monday, April 23, 2012

KAUNSELING KELUARGA (CARA GAYA KEIBUBAPAAN)


Salam petang untuk semua sahabat, rasanya macam dah lama tak keluarkan dan kongsikan maklumat berkaitan Psikologi dan Kaunseling. Hari ni tergerak hati nak berkongsi serba sedikit berkaitan cara gaya keibubapaan heheheh bukan nak mengajar sahabat semua macam mana nak jadi ibu bapa tapi sekadar perkongsiaan. Hati ni tergerak kerana dalam beberapa bulan kebelakangan ini saya banyak sangat terlibat dengan ceramah serta situasi berkaitan keluarga, ibu bapa dan anak-anak. Hujung minggu yang lepas saya terlibat dengan kursus berkaitan dengan AUTISM seronok sangat mengikuti kursus itu. Banyak pengalaman yang saya dapat, nanti ada masa saya akan berkongsi dengan sahabat. Cara Gaya Keibubapaan ni kalau dalam  bahasa inggeris lebih dikenali sebagai parenting style. Sebenarnya ini adalam sebahagian dari ceramah yang biasa saya buat. 


Ok, kemahiran gaya keibubapaan yang dipraktikkan oleh ibu bapa terhadap anak mereka secara tidak langsung mempengaruhi perkembangan anak-anak tersebut. Berdasarkan kajian oleh Diana Baumrind, beliau telah mengenalpasti tiga jenis  gaya keibubapaan yang utama dan bentuk-bentuk tingkah laku yang terhasil  berdasarkan kepada setiap gaya keibubapaan ini (Baumrind 1971; Baumrind & Black, 1967). Gaya keibubapaan yang dimaksudkan ialah: 

a) Gaya keibubapaan autoritatif: Ibu bapa autoritatif bersifat tegas namun sedia  mendengar pandangan anak-anak mereka. Ibu bapa juga  sedia bertolak ansur mengikut keadaan dan anak-anak pula dididik dengan penuh kemesraan. Kesannya anak-anak dapat menikmati kehidupan dan mempunyai motivasi yang tinggi. Ini adalah gaya keibubapaan yang terbaik.

b)  Gaya keibubapaan autoritarian: Ibu bapa sedemikian bersifat tidak bertolak ansur, 
mengenakan kawalan yang ketat, menentukan peraturan keluarga yang perlu dipatuhi tanpa 
membenarkan mereka mempersoalkannya, menggunakan kaedah disiplin yang bersifat 
hukuman dan setiap keputusan yang dibuat oleh para ibu bapa tidak boleh dibantah. 
Kesannya hubungan akan lebih renggang di antara ibu bapa dan anak-anak serta lebih untuk 
tidak mempercayai dan berpuas hati. Selain itu, kanak-kanak perempuan lebih bergantung 
kepada ibu bapa manakala kanak-kanak lelaki cenderung bersikap agresif. 

c)  Gaya keibubapaan pengabaian: Anak-anak merasakan diri tidak dihargai dan dibiarkan menyusuri hidup sendirian. Cara gaya ini biasanya dikatakan sebagai tiada penjagaan dan tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan anak-anak. Biasanya ibu bapa yang dikatagorikan dalam gaya ini menganggap anak-anak perlu dan sentiasa patuh kepada mereka walau dengan apa cara sekalipun kerana ini adalah wajar. 

d)  Gaya keibubapaan permisif: Ibu bapa memberikan kebebasan sepenuhnya kepada anak-anak mereka tanpa ada kawalan. Ibu bapa lebih kepada memenuhi keperluan anak-anak mereka. Mereka juga tidak membentuk peraturan keluarga yang jelas dan tidak menerangkan antara tingkah laku yang baik dan sebaliknya. Ibu bapa yang menggunakan cara gaya keibubapaan ini akan membentuk sifat kurang matang, kurang kawalan diri, kurang tanggungjawab sosial dan kurang keyakinan diri pada anak-anak mereka.  

Apa Yang Ibu Bapa Boleh Lakukan

Ibu Bapa Sebagai “Role Model”

Ibu bapa adalah “role model” untuk anak. Anak mempelajari secara berkesan melalui 
peniruan dan pemerhatian. Bersikap negatif seperti panas baran, mendera, mementingkan diri 
dan memaki hamun memberi kesan psikologi anak. Adalah tidak mustahil jika anak
sendiri mempunyai sifat-sifat sedemikian memandangkan pengaruh yang diterima.  

Kenali Rakan Anak

Buangkan rasa malu atau ego untuk mengenali rakan-rakan anak anda.  Cara ini memberitahu 
anda dengan siapa anak anda berkawan. Bonus kepada anda jika anda mengetahui seperti 
nama, keluarga, tempat tinggal serta tingkah laku mereka. Jika perlu, luangkan masa lapang 
anda seperti anda turut bersama hadir ke majlis rakan anak anda. Malah adalah tidak menjadi 
suatu kesalahan bagi ibu bapa untuk menganggap rakan-rakan anak mereka seperti rakan 
mereka sendiri.  

Sentiasa Berhubung Dengan Guru Anak Anda

Sentiasa berhubung dengan guru sekolah anak anda mengenai perkembangan anak. Cara ini 
membolehkan guru akan memberitahu anda seawal mungkin jika anak anda dikesan 
bermasalah.

Kualiti Masa 

Berbual kosong dengan anak sahaja adalah tidak memadai. Fikirkan bagaimana anda 
memaksimakan masa bersama dengan anak itu benar-benar berkualiti. Misalnya sedia 
mendengar apa jua ingin diberitahu oleh anak atau luangkan masa membantu anak dalam 
apa-apa pun. Sara Gable (2000) berpendapat bahawa ibu bapa dan anak-anak yang sejahtera 
sering berkomunikasi mengenai pelbagai perkara dan bukan hanya apabila wujudnya konflik. 
Berbincang dan mencari penyelesaian bersama dapat mengatasi atau mengurangkan tekanan 
yang dihadapi dan juga membina pertalian (bonding). 

Kebebasan Terkawal

Ibu bapa wajar menerapkan kebebasan yang terkawal ke atas anak-anak mereka. Kebebasan 
yang diberikan patut tidak melampaui batas iaitu mempunyai had-had tertentu. Ini penting 
penting bagi menjamin tidak timbul sebarang unsur-unsur negatif yang mempengaruhi 
mereka. Misalnya anak anda  boleh keluar rumah bersama rakan tetapi perlu memahami akan 
had-had yang perlu dipatuhi seperti berpakaian kemas, menjaga tingkah laku atau pulang 
pada masa yang telah dipersetujui bersama.  

Bersikap Realistik

Pastikan anda bersikap realisik terhadap kemampuan anak anda seiring dengan 
perkembangan umurnya. Ini penting agar anda tidak menaruh harapan yang terlalu tinggi 
atau tidak realistik. Ada ibu bapa terlalu mengharapkan anak mereka cemerlang dalam 
bidang-bidang tertentu mengikut kemahuan mereka tanpa menghiraukan akan kemahuan dan 
kebolehan anak itu sendiri. Harapan ibu bapa yang tidak realistik dikhuatiri boleh 
menyumbang kepada tekanan ke atas anak-anak. Sewajarnya ibu bapa mengenalpasti akan 
kebolehan, bakat dan kecenderungan anak mereka dan seterusnya memberi dorongan. Ini 
adalah salah satu cara dalam memenuhi keperluan emosi anak-anak dan seterusnya penting 
dalam membantu meningkatkan harga diri mereka.  

Pengurusan Disiplin

Pengurusan disiplin yang salah boleh membawa implikasi kepada anak-anak  terutamanya dari 
segi kognitif, emosi dan tingkah laku. Menurut Maznah & Siti Nor (2002) disiplin sebenarnya 
melibatkan langkah pencegahan dan pemulihan. Langkah pencegahan termasuklah 
pengajaran dan latihan untuk membina kebolehan remaja serta penyediaan sempadan 
bertingkah laku. Pemulihan pula bertujuan membetulkan salah laku remaja dan membantu 
remaja supaya tidak mengulangi tingkah laku yang jelas bertentangan dengan norma 
masyarakat dan agama. Linke (1994) bependapat  disiplin yang lebih efektif ialah mengajar 
apa yang perlu dibuat daripada apa yang tidak patut dibuat dan juga menerangkan limitasi 
agar mereka berasa selamat dan terjamin.  

Peraturan sepatutnya diwujudkan sejak di peringkat awal lagi. Ini boleh dimulakan dengan 
membuat peraturan-peraturan yang mudah. Dalam membentuk pengurusan disiplin, 
perbincangan bersama ibu bapa dan anak-anak perlu mengenai peraturan yang ingin 
ditetapkan. Sebagai anak, mereka boleh berfikir secara rasional dan ini berfaedah lepada 
mereka dalam proses membuat sesuatu keputusan (Teoh Hsien-Jin, 2003).  
Cara ini membolehkan wujudnya pertimbangan dan tolak ansur bagi menjalankan peraturan. 
Anak sendiri memahami dengan jelas maklumat dan matlamat peraturan yang 
dilaksanakan. Ibu bapa juga perlu melaksanakan peraturan secara konsisten dan tidak 
bersikap berat sebelah. Misalnya ibu bapa menetapkan peraturan itu perlu dipatuhi oleh 
semua anaknya tanpa sebarang pengecualian terhadap seseorang itu sahaja. Dalam 
mempraktikan disiplin juga, ibu bapa seharusnya memberi sokongan kepada anak bukannya 
mengkritik. Dalam hal ini kesilapan yang dilakukan oleh anak itu perlu diterangkan dan 
membincangkan bagaimana untuk memperbaikinya. Apa yang lebih penting ialah ibu bapa 
melaksanakan disiplin dengan perasaan kasih sayang dan bukannya sebagai cara melepaskan 
kemarahannya
Beri Penghargaan/Pujian

Memberikan penghargaan/pujian terhadap remaja juga adalah salah satu usaha untuk menunjukan 
kasih sayang. Anak akan berasa bangga kerana mendapat penghargaan terutamanya 
daripada ibu bapa. Anak akan berasa bahawa bakat atau kebolehan yang dipamerkan itu 
mendapat perhatian dan dihargai. Penghargaan yang diberikan akan memberikan semangat 
dan inspirasi untuk remaja melakukan yang terbaik. 

Pendidikan Seks

Ibu bapa perlu prihatin atau peka dengan perkembangan biologi anak-anak. Ini kerana adalah 
normal untuk anak-anak mempunyai perasaan  ingin tahu mengenai seks. Mereka perlu 
memberitahu  anak-anak  perkara yang sewajarnya daripada daripada  anak-anak sendiri mendapat 
maklumat daripada sumber yang kurang tepat. Sikap malu atau berpegang kepada 
kepercayaan tradisi bahawa membicarakan mengenai seks secara terbuka dengan anak-anak 
mereka adalah kepercayaan lapuk. Ibu bapa perlu mewujudkan persekitaran di mana anak 
berasa selesa untuk berbincang mengenainya. Ini dapat memberitahu anak maklumat yang 
betul seperti risiko hamil tanpa nikah, risiko melakukan seks bebas dan penyakit-penyakit 
berbahaya seperti AIDS dan HIV.  Selain itu, ini  memberi peluang kepada ibu bapa untuk 
menekankan perlunya anak-anak saling hormat menghormati antara satu sama lain dalam apa 
jua hubungan. Jika ibu bapa merasakan tidak mampu untuk menjelaskan perkara tersebut 
kepada anak, dapatkan bantuan daripada profesional lain seperti kaunselor, psikologis dan 
doktor. 

Di bawah ini adalah soalan yang menentukan kita adalah kategori gaya keibubapaan cuba sendiri dan boleh dijadikan rujukan untuk membetulkan apa yang dirasakan kurang sesuai.


kiraan jawapan di atas helaian skor ni.



Ringkasan jenis-jenis gaya keibubapaan




Thursday, April 19, 2012


Siapa Wanita Cantik? 

  Wanita cantik ialah: 

1.Melukis kekuatan melalui masalah 
2.Tersenyum saat tertekan 
3.Tertawa saat hati sedang menangis 
4.Tabah di saat terhina 
5.Mempersona kerana memaafkan 
6.Mengasihi tanpa balasan 
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi… Ya Allah… 

Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.

Seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya.sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.

 2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN

Percaya atau tidak.kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.kenapa?kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya.alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa.

3)TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS


Bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis.dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya.dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut.

4)TABAH DI SAAT TERHINA 

Setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia.tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukan lah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA.

5)MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN

Bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita.lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.namun bagi seorang wanita yang cantik itu,kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya.kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah.subhanallah.


6)MENGASIHI TANPA BALASAN 

Kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus.malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA.dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah.


7)BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI 

Dia hanya berharap kepada YANG ESA.dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang.suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA. Khas untuk dirimu…Dirimu yang sedap mataku memandang.Cantik itu subjektif!

P/S : Perkongsian dari seorang sahabat :)

PROMOSI BLOG BARU DAN BARANGAN KRISTAL

Emmm siap juga blog untuk barangan kristal ni huhuhu so kawan-kawan dijemput bertandang ke halaman seindah kristal. klu nak oder just isi form ya. selamat meninjau, selamat berbelanja :P Kalau berminat nak tinjau-tinjau bolehlah klik gambar di tapak iklan :P

Friday, April 13, 2012

KIDS IN MY LIFE :) TADIKA ELIT CERIA :P

Emmmm sejak sebulan dua ini aku rasa aku dapat kembali hidup yang lama. Hidup dengan aura-aura positif dalam diri cuma tak boleh nak di hilangankan adalah kegarangan dan ketegasan aku dalam mengendalikan situasi huhuhu. Tapi semua murid-murid Fun class sayang kat aku hahahah (Puji diri sendiri) tak nampak muka menangis. Than kalau aku tak ada dekat sekolah esoknya mereka mesti tanya semalam teacher pergi mana, kenapa tak datang sekolah semalam? emmmm moga-moga mereka-mereka ni membuka pintu hati aku dan membuka pintu rezeki aku dengan suami. Sebenarnya heheheh bukan mereka saja rindu dekat aku, aku pun rindu dekat keletah mereka heheheheh. Minggu lepas adalah minggu yang sangat seronok, sebab kami belajar membuat sandwich heheheh bukan sebarang sandwich tetapi ladybird sandwich heheheh. Naik sakit kepala teacher nak jadikan ladybird sandwich. Hari ini juga hari yang best sebab hari ini kami buat cupcake, penat sangat teacher layan anak-anak balik rumah terus pengsan heheheh. So hari ini nak kongsi beberapa gambar kemeriahan bersama anak-anak Tadika Elit Ceria. Kamu semua buah hati pengarang jantung teacher walaupun teacher garang dan tegas tapi semuanya untuk membantu kamu, moga-moga Allah membantu dalam setiap kerja yang dilakukan. Lot of love :)


aktiviti bermain dgn air (sebenarnya nak tengok kerjasama n nak build up deria motor yang terlibat)


masukkan air dalam botol penuh-penuh


masa untuk mewarna


board theme food :)



ha suka sangat memasak :)



belum siap!


syahmi punya


rania punya


qistina punya


zharfan punya


syahmi makan sampai habis :P


zharfan makan coklet chipnya aje :)



zharfan : rotinya tinggal

hehehhe nanti nak upload gambar buat cupcake pulak huhuhu kelakar betul anak-anak ni ajar rahsia buat sekali je tp curi-curi buat sendiri lepas tu hahahah. tak leh tipu teacher sebab mulut dan tangan ada bahan bukti hahahhah penat tapi seronok layan kerenah mereka :) dan ada video untuk menghibur hati. Kredit bagi ummi zharfan untuk menonton video ni :)

video

P/S : video lain ada gak tapi malu nak tunjuk hahahah sebabnya teacher terlebih over pula hahahahh.

Friday, April 6, 2012

AKU SUKA SEGMENT BY BLOGGER SHA

Heheheheh sebenarnya tak pernah pun terlintas nak ikut-ikut segment ni, hehehheh ni baru first time tapi ajakan blogger sha tu macam menggoda untuk saya sertai segment diblognya. Harap-harap pasni saya memang betul-betul la suka join segment. Sebelum sertai segment dekat blog sha tadi saya meninjau-ninjau juga isu-isu dan topik-topik yang ada dalam blog sha tu, so far banyak info dan best-best. Yang paling saya suka adalah 'Doa Pemanis Wajah' hehheheh. Tak dinafikan juga blog sha tu cantik and look girl sangat sejuk mata memandang hehheheh so dengan ini saya secara rasminya menjemput rakan kenalan saya menyertai segment yang ada di blog sha {heheheh boleh ker kata gini heheheheh} apa-apa pun yang penting kita enjoi! so ni dia punya loga dan boleh klik kalau nak ke blog sha :P

http://strawberrysweets92.blogspot.com/