Thursday, December 8, 2011

TERAPI SENI PART 2 ~ SEKADAR PERKONGSIAN

Emm kawan-kawan kalau masih ingat aku pernah post entri berkaitan terapi seni satu ketika dulu. So sepatutnya ada sambungan tapi aku tak siapkan lagi kerja tu heheheh. Emmm program tu dah lepas la dan ianya berjalan lancar. Aku suka sangat masa program tu. so ni serba sedikit berkaitan dengan terapi seni yang aku buat.            
                       KAEDAH/METHOD YANG DIGUNAKAN

-      Bengkel
-      Perbincangan dalam kumpulan (PDK)
-      Latihan Dalam Kumpulan (LDK)
KANDUNGAN/SILIBUS
- Slot Terapi Lukisan (LDK)
Lukisan 1 :
Mengambarkan diri dan personaliti

Lukisan 2 :
Mengarahkan klien membuat lukisan berkaitan
dengan kehidupan.

Lukisan 3 :
Mengarahkan klien melukis apa-apa perkaitan
dengan kekeluargaan.


So selebihnya akan disambung nanti heheheh. so ni ada info dari one of UMT lecturer yg di import untak mengajar art therapy dulu and her name is Dr Susan. Saya menghubungi dia untuk mendapatkan bantuan so ni ada beberapa info untuk dikongsikan. 

" the essence of art therapy lies in the therapeutic outcome -the techniques of art therapy are based on the knowledge that every individual whether trained or untrained in art, has latent capacity to project his inner conflicts onto visual form. As patients picture such inner experiences, it frequently happens that they become more verbally articulate. Therapeutic art is a process in which the person is actively and physically engaged. As an art therapist I work art as process -I don't work diagnostically by analyzing the work - I ask the client what the work means for them -I use a client centered approach. By asking the client protects them against projecting my stuff into their work. Colour therapy uses a diagnostic approach and has fixed ideas of the meaning of each colour which changes depending on the cultural background - for example we could say red means anger - but to some cultures red could have a different meaning. Colour therapy is used for healing etc. The answer to your question art therapy is not a diagnostic tool where as colour therapy is used as a diagnostic tool. 
Red, yellow and orange are associated with warmth -blue green and purple are associated with coolness. But changing an undertone can change the feeling or temperature. Blue and reds are cooler than yellow reds. The redder the purple the hotter it gets. Blue greens are used in hospitals - every palette has both warm and cool tones. In art therapy I ask -what does this colour mean to you. As each person has different ways of expressing their feelings through form and colour."














3 Comments:

cikgu siti hazreen said...

Dr.Susan?? dia pernah ajar kita ke? memang bagus terapi seni ni, sesuai untuk klien yg susah nak meluahkan :)

zuhanif said...

rin sbnrnya dia tak ajar kita tp junior kita. aku ikut kelas dia masa tu sbb aku masih kerja ngan UMT heheheh sambil nyelam sambil minum air.Aku join bdk2 junior kelas leman.

cikgu siti hazreen said...

wah, bertuahlah kau :)