Saturday, June 2, 2012

KEBAHAGIAAN MILIK BERSAMA :) * Untuk Pasangan Berkahwin Sahaja :P

https://www.myosiaffiliate.com/harmony/redir.php?oid=1050_1Cumbu asmara dengan suami tercinta, selain mengeratkan kasih dan rumahtangga yang bahagia sebenarnya turut menyimpan faedah kecantikan yang bernilai.....Menurut kajian, hubungan ranjang sekurang-kurangnya tiga kali seminggu mampu memudakan wajah anda empat tahun daripada usia sebenar, meningkatkan keimunan tubuh serta mengurangkan risiko penyakit jantung.

ANDA LEBIH CANTIK
Kajian mendapati bahawa hubungan intim yang sihat berkesan untuk memperlahankan penuaan. Malah selain perubahan fizikal, minda juga kembali tenang dan bebas daripada tekanan.

"Orgasma sewaktu berasmara akan membebaskan betaendorfin iaitu sejenis painkillers semulajadi tubuh. Begitu juga dengan prolactin untuk merehatkan diri serta oxytocin yang membuat anda rasa ingin selalu dicintai. Saat klimaks, hormon-hormon ini akan mengalir ke seluruh tubuh lantas memulihkan kerosakan sel kulit akibat lembayung ungu atau pencemaran." Terang Pakar dermatologi, Dr Amy Wechsler. Jelasnya lagi, seks akan membantu memulihkan struktur kolagen yang lemah selain merawat molekul-molekul inflamasi pada kulit matang.

KULIT LEMBUT
Bayangkan betapa cantiknya wajah Anda selepas berasmara dengan suami...pipi gebu kemerahan, bibir ranum bak kelopak mawar serta renungan bulat bercahaya sehingga kekal berhari-hari lamanya. Bahkan, ketika tubuh berpeluh, kulit akan membebaskan minyak semulajadi iaitu asid linoleic, sejenis pembap yang ditemui dalam safflower dan minyak zaitun untuk kesegaran sel serta pelembut kulit.

ATASI KELESUAN
Tidur ialah rawatan kosmetik yang paling mudah dan percuma, manakala seks pula ialah perangsang tidur yang terbaik. Segala bahan kimia yang terbebas sewaktu memadu asmara dapat membantu untuk mencapai tidur yang lena. Tidur selepas berasmara juga dapat mengembalikan stamina, sekaligus membuat anda terjaga dengan segar tanpa lingkaran gelap bawah mata atau sembab. Disamping itu, hubungan seks sebelum tidur juga membantu menangani masalah sukar tidur yang dialami.

NIKMAT KEHANGATAN
Meskipun tanpa klimaks, ciuman dan hubungan seks boleh meningkatkan denyutan jantung serta melancarkan perjalanan darah ke seluruh organ tubuh. Helaan nafas yang dalam dan panjang akan membantu mengawal tekanan sambil membekalkan oksigen secukupnya ke dalam sistem badan. Ketika berkucupan, lebih 30 otot wajah yang terlibat akan diaktifkan selain boleh membakar sebanyak 8-12 kalori seminit. Angka ini lebih banyak daripada aktiviti berjalan kaki selama seminit!

Ternyata seks semata-mata bukan sekadar untuk memuaskan nafsu malah terbukti baik untuk mengawal tahap kolesterol serta menebarkan mood bahagia buat anda. Samada merasa klimaks atau tidak, Anda tetap bisa menikmati faedah kecantikan sewaktu hormon endorfin dibebaskan. Malah ada diantara gerakan-gerakan tertentu yang dapat menguatkan tubuh dan kulit khasnya tanpa perlu penggunaan alat kosmetik seperti pemerah pipi, pemulas bibir dan maskara.

Sumber :ZAMZARINA 

0 Comments: