Wednesday, April 21, 2010

Perkahwinan jarak jauh (Part 1)


Perkahwinan jarak jauh (PJJ) adalah lumrah pasangan yang baru berkahwin. Tetapi hendaklah ada tempoh masa diikuti usaha untuk hidup bersama. Selepas rindu berjaya diatasi, ‘keselesaan’ saling berjauhan mula menjadi racun yang membinasakan!




    • Kenyataan asal saya tidak meletakkan sebarang judgement terhadap mereka yang duduk jauh antara suami dan isteri. Ada banyak sebab. Ada sebab yang baik. Ada sebab yang tidak baik.  Tetapi yang dibincangkan ialah, sama ada sebabnya baik atau tidak baik, kesan-kesan sampingan duduk berjauhan itu mesti diambil kira. Maka kedua-dua mesti ada cita-cita dan usaha untuk duduk bersama sebab itu FITRAHNYA. Melanggar fitrah akan mengundang banyak kesan sampingan yang tidak baik.
Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikannya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir” [al-Room 30: 21]

rujukan dari blog ~http://saifulislam.com

Em bercerita ttg perkahwinan jarak jauh (PJJ) susah gak nak ungkap cm2 ner pun. Btw, aku kagum dengan org yang boleh mengekalkan hubungan PJJ ni em mmg mantap. bukan senang nak capai kebahagiaan ni. Dalam mencapai kebahagiaan yang jitu & berkualiti, mesti perlu ada pengorbanana klu tak banyak pun sikit2 tu mesti ada. Kalau diikutkan dalam keadaan aku ni banyak pengorbanan yang aku telah buat, memandangkan aku memikirkan yang aku tak mampu nak bagi komitmen PJJ ni so aku ambil keputusan meningalkan kerjaya, kemewahan dan segala kegemaran aku untuk berpindah dari Terengganu ke Johor Bahru untuk berada disisi suami. Mula-mula tu sangat sedih cos terpaksa meningalkan kerjaya yg aku teramat la suka n sayang apatahlagi ketika itu aku mendapat surat kenaikkan pangkat, gaji n yg paling penting opis baru huhuhuhu dalam masa yang sama, aku terpaksa meningalkan rumah felo yang diberi universiti kepada aku yang serba lengkap. Namun demi suami aku redha membuat pengorbanan yang besar dan sekarang ni balasan Tuhan yang diberikan atas pengorbanan aku. Aku mendapat seorang suami yang penyayang walaupun tegas n aku bahagia sangat hidup denganya. so pada saper2 yang masih menjalankan kehidupan PJJ ni kene banyak2 bersabar sgt2 aku pun ada kwn2 yg hidup PJJ so mrk banyak berkongsi masalah ngan aku ni. apa2 pu aku akan update Perkahwinan Jarak Jauh part 2 ni untuk semua nanti cos aku skrg ada kerja ckit. aku banyak nak kongsi ni cos pengalaman diri sendiri, sahabat handai dan dr pembacaan aku kat artikel2 moga2 dapat membantu kawan2 lain dan dapat berkongsi maklumat.







heheheh yg ni junior aku. yg best nya mrk ni tak lama lg bergelar ibu n ayah hidup PJJ gak cuma tak sempat nak update story dia org ni. ( sori leman & nadia ) pinjam gambar :P 

ha yang ni bdk nakal dr kmpulan kami (heheh sori cak) yg ni aku tabik habis kawan dr sekolah tu heheheh bercinta jarak jauh demi mengejar cita-cita banyak halangan n dugaan heheheh akhirnya kejinjang pelamin jua.

so hinga ketemu lagi k layanzzzzz

5 Comments:

Miss Nurul said...

PJJ...hehe... byk nk kena pikir tu... (so u dh blh agak la kot..y i still single..hahahah)

psttt kak, u makin seksi la skrg..keh3...

ZURAIDAH DAUD said...

huhuhuu seksi eh huhuhuhu tu bukan seksi tu ngah gaya selekeh huhuhu main capai jer per2 yg ada cos dah tak sempat huhuhuhu

HAYATI ABDUL AZIZ said...

PJJ..penah rasa gak masa mula2 kawin dulu..sorg dok jb, sorg dok mache, kelate...haa ko...jauh giler...pada aku..bio dok jauh..kita tau ada gak org yg meng hargai kita..bila dh dok dkt...xde ape2 pun..feel pun biasa jek sbb ari2 tgk...cumanye..dpt show our everyday lah..tu pun kalu hok ramantik lah..kalu dak...biasa jek lah..cm jumpa kengkawan hr2...xde gapo satu pun...

HAYATI ABDUL AZIZ said...

pjj...penah rasa masa mula2 kawin dulu. selatan ngan timur...seksa..tapi seronok jugak sebab rasa dihargai... bila dh dok dkt2... hilang rasa dihargai tu...

ZURAIDAH DAUD said...

hehehe tq kak ti bg pengalaman lg ah em yg penting kepercayaan kan kakti. em jangan biar hati ni terus berfikiran negetif. Walauapa pun yang berlaku si isteri syurga kamu ditelapak kaki suami.